Mirjam Zijderveld | Vitalis Maatjes

Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Wij zijn Stichting Vitalis die kinderen tussen 5 en 18 jaar koppelt aan een volwassen vrijwilliger. Samen trekken deze maatjes een jaar lang wekelijks een paar uurtjes met elkaar op en ondernemen ze gezellige activiteiten. Vitalis begeleidt deze koppelingen. Een preventief project dus, we proberen voor de kinderen die bij ons zijn aangemeld de (zwaardere) professionele jeugdhulp en/of ongewenst gedrag, door een tekort aan aandacht, te voorkomen.

Wat maakt Vitalis Maatjes zo bijzonder?

Dat het echt gaat om een één-op-één contact voor langere tijd! Een heel jaar lang plezier en onverdeelde aandacht voor een kind dat dat goed kan gebruiken. De vrijwilligers én de kinderen genieten zo enorm van het contact samen en de leuke dingen die ze doen.

Met hoeveel vrijwilligers werken jullie en zoeken jullie nog vrijwilligers?

In Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp en Noordwijk maken we in totaal jaarlijks zo’n 35 koppelingen en er lopen over het jaar 70 koppelingen. Er wachten op dit moment een heleboel kinderen op een maatje. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die aandacht kunnen geven aan een kind die dat nodig heeft. We komen graag in gesprek met bedrijven die ruimte kunnen geven aan hun medewerkers om actief maatschappelijk betrokken te zijn en om met een kind op stap te gaan!

Wat doen jullie aan maatschappelijk bewust ondernemen?

Vitalis probeert zo duurzaam mogelijk te werken: veel documenten digitaal, weinig papier. Zo veel mogelijk gebruik van de fiets, het ov of te voet. Als het even kan gebruiken we refurbished apparaten. Ook met onze vrijwilligers gaan we duurzaam om. We zetten ze graag voor een tweede keer in. Ervaringsdeskundige maatjes! Vitalis heeft daarnaast ook gekeken naar de eigen maatschappelijke impact. Door wat wij doen hoeven andere (arbeidsintensievere/kostbaardere) acties en/of trajecten niet te worden ingezet.

Welke tips hebben jullie voor organisaties die (meer) aan maatschappelijk bewust ondernemen willen doen?

1.Kijk of je je als organisatie/bedrijf kunt inzetten voor een organisatie die zich inzet voor de maatschappij, bied jouw medewerkers de kans vrijwilligerswerk te doen, gedeeltelijk binnen werktijd. Gunstig voor de medewerker en gunstig voor het bedrijf. Het mag best zo zijn dat er op meerdere vlakken winst wordt behaald. Ook als je je inzet voor een ander.
2. Adopteer een organisatie of in ons geval een aantal koppels financieel of in natura.
3. Organiseer met je ‘goede doel’ een jaarlijks evenement waar iedereen met elkaar kennis kan maken van ons jongste maatje tot jullie CEO!
4.Ga vooral in gesprek met een goed doel/leuke organisatie naar je keuze! Zij vinden het ook leuk om met je in gesprek en op zoek te gaan naar een mooi plan dat aansluit bij jullie als bedrijf en bij hen als organisatie!

Vitalis is blij met een initiatief als SPARK, dat heeft ons in het verleden al veel mooie dingen opgeleverd. Van kaartjes voor Naturalis tot een superplek om met de vrijwilligers bijeen te komen.
Meld je gerust bij ons, wij gaan graag met jullie in gesprek!

Nicky en Jasmina. Maatjes. Oranje Fonds. Foto Marco De Swart