-Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Thera Leenman (30) en ik ben hoofdcoördinator van Stichting Voor Elkaar Leiden e.o. Samen met mijn twee collega’s en zo’n 550 vrijwilligers zet ik me in voor mensen die in een moeilijke situatie zitten. Dat doen we met een drietal landelijke programma’s: SchuldHulpMaatje, HipHelpt en JobHulpMaatje. Daarnaast een aantal lokale initiatieven zoals de jaarlijkse Sinterklaasactie en de FietsKliniek. We zijn werkzaam in Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Leiderdorp.
-Wat maakt Voor Elkaar Leiden bijzonder?
Met onze vrijwilligers gaan we náást mensen staan, lopen we als maatjes met hen op, pakken we hun problemen samen aan en geven we hen zo weer perspectief.
Uniek aan Voor Elkaar Leiden is dat ze verschillende landelijke programma’s in één stichting aan elkaar heeft gekoppeld. Dit bundelt de krachten en zorg voor korte lijntjes. We zijn blij dat we met ons gevarieerde aanbod van hulp een steentje mogen bijdragen aan een sterke sociale basis in de stad en omliggende dorpen.
-Wat zijn jouw inspiratiebronnen?
Mijn grootste inspiratiebron is Jezus. Hij laat zien hoe je anderen kunt dienen. Vanuit die liefde wil ik graag m’n tijd en energie geven.
Naast mijn ouders die voor mij een voorbeeld zijn in hoe ze altijd klaar staan voor degenen die het minder hebben, wil ik ook mijn vorige werkgever stichting Piëzo noemen. Daar heb ik zo vaak mogen zien hoeveel het betekent voor mensen als ze zich weer onderdeel voelen van de maatschappij.
-Wat doen jullie aan maatschappelijk bewust ondernemen?
Maatschappelijk bewust ondernemen is ons als ANBI stichting op het lijf geschreven. Al onze programma’s en initiatieven zijn volledig gericht op het ondersteunen van mensen in kwetsbare situaties. Denk aan financiële stress, werkloosheid, eenzaamheid, een kleine beurs en geen sociaal netwerk om op terug te kunnen vallen. Juist in deze omstandigheden, waarbij het lastig kan zijn om deel te nemen aan de samenleving, kunnen mensen bij ons aankloppen.
-Welke tips heb je voor organisaties die (meer) aan maatschappelijk bewust ondernemen willen doen?
Heb oog voor je medewerkers. Ga waar mogelijk in gesprek als er signalen zijn dat iemand hulp nodig heeft. Wij kunnen meedenken hoe we laagdrempelig begeleiding kunnen organiseren, bijvoorbeeld door met een maatje af te spreken bij u op locatie.
Kijk ook eens of je tijd wilt geven aan één van de mooie programma’s. Een paar maanden wekelijks ondersteunen als maatje, of een middagje met iemand naar het museum. Maatschappelijk bewust ondernemen kan ook door geld te doneren aan een maatschappelijke organisatie. Alle hulp is van harte welkom en hard nodig. We komen ons graag een keer presenteren!
Teamfoto Voor elkaar Leiden