Leids Steunloket Migranten

Wat is het Leids Steunloket (LSM) precies?

Bijna twee jaar geleden is de stichting Leids Steunloket Migranten (LSM) opgericht. Gestart als een nieuwe, multiculturele sociale en juridische dienst- en hulpverleningsorganisatie die onder andere (juridisch) advies, begeleiding en vertalingen voor migranten aanbiedt. Daarnaast worden sociale activiteiten georganiseerd, zoals het eetcafé. LSM is een non-profit instelling en biedt gratis dienstverlening.

Wat was de aanleiding voor de oprichting van het LSM?

Reguliere hulpverlenings- en welzijnsorganisaties zijn vaak onvoldoende toegankelijk voor migranten. De stem van migranten over hun behoeften en wensen wordt onvoldoende gehoord. Wij vinden dat mensen met ervaringskennis en zelf afkomstig uit de migrantengemeenschap, het initiatief moeten nemen om laagdrempelige hulpverlening te organiseren voor migranten in Leiden en omgeving.

 

Waaruit blijkt jullie maatschappelijke betrokkenheid?

Onze visie is het bouwen van een ‘modern sociaal contract’ om te komen tot een menswaardige, rechtvaardige structuur zodat we samen de mogelijkheden kunnen creëren om de duurzame ontwikkelings-doelen te kunnen bereiken. Hierbij denken wij aan armoedebestrijding, werkgelegenheid, fatsoenlijk werk, eerlijk loon voor iedereen, gelijke kansen en behandelingen.

 

Werken jullie met vrijwilligers en zoja, wat doen deze bij het LSM? 

We zijn een 100% vrijwilligers organisatie. We werken nu met ruim 120 vrijwilligers. De vrijwilligers werken in het eetcafé, in de sociale catering, als tekst corrector, als sociaal juridisch medewerker en als ondersteuning voor kinderen in het Onderwijs brug project. Door het groeien van onze werkzaamheden zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers vooral in het inloopspreekuur, Onderwijs brug project en communicatie PR en fondsen werven.

 

Jullie doen ook aan sociale catering. Wat houdt dit precies in en hoe past dit binnen de andere activiteiten van LSM? 

Het uitgangspunt van deze activiteiten is `Samen maken we de stad – werkend aan een groen, sociaal en ondernemend Leiden.’

Het Sociaal Catering netwerk is een initiatief van ons waarbij mensen iedere vrijdag & zaterdag op afspraak een eenvoudige warme maaltijd kunnen afhalen of laten bezorgen tijdens de lockdown. En als het weer mag kan een tafel worden gereserveerd om samen te eten.

Zo willen we een prikkelende ontmoeting tussen mensen van diverse culturen en achtergronden faciliteren.

Wil jij een heerlijk internationale gerechten bestellen voor jouw vrienden, familie, collectieven, organisatie? Alle gerechten worden door de vrijwilligers met veel liefde gemaakt en bezorgd. We kunnen catering voor 100-150 personen verzorgen voor een voordelig tarief. Ook catering voor organisaties vindt plaats op afspraak. Door gebruik te maken van onze sociale catering ondersteun je onze doelen en projecten om een gezonde, sterke sociale basis op te bouwen.

 

Welke boodschap heb je voor bedrijven en organisaties in de Leidse regio die ook (of meer) aan maatschappelijk betrokken ondernemen willen doen?

Wij geloven in een inclusieve samenleving en streven er eveneens naar vrijwilligers en stagiairs van diverse bevolkingsgroepen aan ons te (blijven) binden om zo de laagdrempeligheid en diversiteit te waarborgen. Doe mee en sla de handen ineen om een vredige en menselijke aanpak te vinden zodat iedereen voorzien is van de kennis, vaardigheden, waarden en attitudes die nodig zijn om een vruchtbare en duurzame verandering in de samenleving te bewerkstelligen. Samen zijn we altijd sterk!