Henry Kraaijenbos | Bizzomate

Bij de oprichting van IT-bedrijf Bizzomate stond één ding centraal: anders ondernemen. Een onderdeel daarvan is dat alle medewerkers 10% van hun werktijd mogen gebruiken voor vrijwilligerswerk.

De één helpt bij een verzorgingshuis en heeft er 100 opa’s en oma’s bij gekregen, een ander doet klusjes bij mensen thuis en weer een ander is vrijwilliger bij een bibliotheek. Zo zetten de meer dan 50 medewerkers zich elke week een halve dag in als vrijwilliger. Van dit bijzondere bedrijf moesten wij natuurlijk meer weten. We gaan hierover in gesprek met Henry Kraaijenbos, partner bij Bizzomate.

KAN JE ONS IETS VERTELLEN OVER JE ACHTERGROND?

Henry vertelt trots dat hij is getrouwd met een echte Voorschotense. Ze wonen in Voorschoten en hebben samen 5 kinderen in de leeftijd van 16 tot 27 jaar. Henry heeft altijd gewerkt in de automatisering. “Het grootste deel van mijn carrière heb ik bij grote Amerikaanse bedrijven gewerkt, waar het behalen van targets centraal stond. Natuurlijk moet er bij Bizzomate ook geld worden verdiend, maar vanaf de start staat anders ondernemen centraal. Dat trok mij enorm aan en heeft ervoor gezorgd dat ik ruim 3 jaar geleden als partner bij Bizzomate ben ingestapt.”

“Het mooie van vrijwilligerswerk is dat je jezelf kan blijven ontwikkelen.”

 

WAT VOOR EEN VRIJWILLIGERSWERK DOE JE ZELF?

“Sinds 2,5 jaar doe ik vrijwilligerswerk via Voorschoten Voor Elkaar. Ik ben begonnen als maatje voor GGZ-patiënten. Elke week gingen we samen een halve dag wandelen, fietsen of koken. Verder heb ik ook veel klusjes gedaan voor mensen die dat niet meer zelf kunnen; een plankje ophangen, een computer aansluiten of de tuin onkruidvrij maken. Onlangs ben ik als vrijwilliger begonnen bij het Alz­heimer Café in Voorschoten. Ik ben begonnen met het doen van klusjes en wil uiteindelijk ook iets meer de kant van de begeleiding op. Dat is het mooie van vrijwilligerswerk, je kan jezelf blijven ontwikkelen.”

“Ik heb er 100 oma’s en opa’s bij gekregen.”

 

WAT IS HET MOOISTE DAT JE HEBT OVERGEHOUDEN AAN VRIJWILLIGERSWERK?

“In veel gevallen word je geconfronteerd met een totaal andere wereld. Een wereld waar je je eerst geen voorstelling van had kunnen maken. Toen ik maatje was van GGZ-patiënten, werd ik echt met mijn neus op de feiten gedrukt. Beide maatjes waren van mijn leeftijd en zijn puur door omstandigheden afhankelijk geworden van de GGZ. Dat vond ik confronterend en het plaatst de zaken weer in perspectief. Toen één van de kinderen laatst aan het klagen was dat ze zo lang niet op vakantie was geweest, hebben wij aan haar duidelijk gemaakt dat het leven er ook heel anders uit kan zien. Het betekent natuurlijk niet dat je niet meer mag genieten, maar je leeft bewuster en probeert juist meer te genieten van wat je wel hebt.”

“Ik kom met meer energie van de klus dan toen ik ging….”

 

ZIE JE OOK VERANDERINGEN BIJ JULLIE PERSONEEL?

“Zeker, maar dat is niet iets waar we op sturen of wat we meten, we ervaren het als bijvangst. Voor ons is het belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij, maar als we zien dat onze collega’s onder andere meer zelfvertrouwen ontwikkelen door het vrijwilligerswerk, dan zien we dat natuurlijk als een pluspunt. Zo hebben we bijvoorbeeld een briljante techneut in ons team die op sociaal vlak sommige dingen toch wat lastiger vindt. Omdat hij nu zoveel tijd met zijn maatje heeft doorgebracht, heeft hij niet alleen zijn maatje geholpen, maar durft hij zelf ook veel meer. We hebben gemerkt dat de mensen die bij ons werken door hun vrijwilligerswerk vaak een veel snellere persoonlijke groei doormaken. Een andere bijvangst is dat er eigenlijk een soort natuurlijke selectie plaatsvindt in ons personeelsbestand. We trekken met ons bedrijf een bepaald type mensen aan, mensen met een sociaal hart, die het heel normaal vinden om een ander te helpen.”

“Geven doe je vanuit je hart.”

 

MAAR DIT KOST TOCH HEEL VEEL GELD?

“Wij horen natuurlijk heel vaak van andere bedrijven dat ze het een mooi initiatief vinden, maar dat ze het te duur vinden. Natuurlijk kost het ons geld, maar daar zijn we in dit geval niet mee bezig. Wij hebben besloten dat we dit willen geven aan de maatschappij, dan verwacht je daar dus ook niks voor terug. Geven doe je vanuit je hart. Daarom maken wij hierin geen kostenafweging. Maar het is natuurlijk niet zo dat we niet naar geld of groei kijken. We hebben voor het bedrijf wel degelijk groeidoelstellingen. Echter, in onze visie bijt het één het ander niet. Beide zaken kunnen elkaar zelfs versterken.”

“Mijn maatje durft nu Nederlands te spreken in een winkel.”

 

WIL JE VERDER NOG IETS KWIJT?

“Richting andere ondernemers zou ik willen zeggen: begin er gewoon mee. Je hoeft het niet ingewikkeld te maken. Door gebruik te maken van het platform van Voorschoten Voor Elkaar of Incluzio Leiden kan je je aanmelden voor losse klussen. Denk niet dat het je alleen maar geld kost, het levert je ook zoveel meer op. Begin er gewoon aan!”

“Het is een zegen om dit soort mooie dingen te kunnen doen onder werktijd!”

 

BEN JE GEÏNSPIREERD GERAAKT DOOR HET VERHAAL VAN HENRY?

En wil je zelf ook vrijwilligerswerk gaan doen? Kijk op https://www.vrijwilligvoorschoten.nl/ of https://www.leidenvrijwilligerswerk.nl/ of https://www.vrijwilligerswerkleiderdorp.nl/

Wil je meer infomatie over het ‘Sociaal Uitdagend Werken’ van Bizzomate? Download dan het volgende pdf bestand: www.bizzomate.com/wp-content/uploads/2020/07/Social-Uitdagend-Werken-BIZZOMATE.pdf.