Lokaal je klus oplossen met hulp van buren
Het is een situatie die iedereen wel kent. Je hebt een klusje in of rondom je huis, maar je hebt zelf geen tijd, het gereedschap niet of gewoonweg geen zin. Wat doe je dan? Enerzijds kan je de klus zelf proberen op te lossen, anderzijds kan je een timmerman of loodgieter bellen die voor veel geld de klus komt oplossen. Wij wilden iets bedenken zodat iedereen in staat is om kleine klusjes op een goedkopere, maar vooral socialere manier te laten oplossen. Hieronder zal ik vertellen over hoe Huurbuur is ontstaan, wat Huurbuur speciaal maakt en hoe gemakkelijk het te gebruiken is.
De verschillende problemen in mijn studentenleven
Zelf heb ik vier jaar in een supergezellig en druk studentenhuis gewoond. Desondanks de gezelligheid ontbrak het bij mij en mijn huisgenoten in veel gevallen aan handigheid of überhaupt gereedschap om klusjes in huis op te lossen. Huurdersvereniging DUWO was er wel om onderhoud te doen aan het pand en de openbare ruimtes, maar mijn kamer was toch echt mijn eigen pakkie aan. Daar had ik ook altijd wel klusjes te doen. Gordijnen ophangen, lampen ophangen of simpelweg mijn kamer schoonmaken. Omdat ik het zelf niet kon, vroeg ik altijd mijn ouders om hulp. Fijn om dat achter de hand te hebben, maar niet heel fijn aangezien zij een uur heen en terug moesten reizen. Mijn ouders deden al deze moeite voor het ophangen van één lamp? En dit terwijl de buren het gereedschap bijvoorbeeld al hadden liggen. Dit zou toch veel gemakkelijker kunnen zou je denken?
Daarnaast vond ik het ook altijd lastig om te werken tijdens mijn studie. Je wilt genoeg tijd besteden aan je studie, maar daarnaast ook sociale dingen ondernemen. Om dit allemaal te betalen, is geld nodig. Echter is een baantje waar je veel uren moet maken lastig te plannen. Hoe fijn zou het zijn dat je korte klussen kan oppakken naast het studeren, maar ook tijd en geld hebt om met vrienden op het terras te gaan zitten?
De hobbelige weg richting het Huurbuur platform
Tijdens mijn stage kwam ik Kaj tegen. Samen hadden we het vaak over dit soort problemen en vonden we dat we een oplossing moesten bedenken om iedereen de mogelijkheid te geven om klussen op te pakken of opgelost te krijgen. Het idee was geboren, alleen hoe werd dit realiteit?
De eerste stap was om marktonderzoek te doen en ons idee verder uit te werken. Is er daadwerkelijk wel vraag en ruimte voor dit idee want professionele klusplatformen zoals Werkspot en Zoofy bestaan al? Een enquête met vragen of mensen zo’n platform willen gebruiken, was binnen een maand door 300 mensen ingevuld met voornamelijk positieve reacties. Ook hebben wij interviews gehouden met klusjesmannen en loodgieters. Zij vertelden ons dat ze alle kleine klussen links laten liggen. Dit was de bevestiging die wij nodig hadden om verder te gaan.
Tijdens het marktonderzoek hebben Kaj en ik avonden bij elkaar gezeten om ons idee zo helder mogelijk uit te werken. Om ons idee makkelijk beschikbaar te maken, kwamen we al snel uit op een online platform. Uit onderzoek kwamen we erachter dat de meerderheid van de bevolking het liefst iets op het internet aanschaft op de computer dan op hun mobiel. Dit was dan ook voor ons de doorslag en wisten we dat Huurbuur in het begin een website zou worden.
Echter beschikten Kaj en ik niet over de technische kennis om een website te bouwen, maar na een aantal maanden zoeken, kwam ik oude bekende Emiel tegen. Samen met zijn vriend en collega vonden ze het idee van Huurbuur erg leuk en zijn ze bij ons aangesloten. Door de corona tijd hadden wij zoveel tijd over dat het bouwen van het platform binnen een aantal maanden geregeld was. Hierdoor kon Huurbuur in mei 2020 live!
Hoe werkt Huurbuur?
Weet je nog de afweging die in de introductie van het artikel staat? Een klus zelf oplossen of een duurdere klusjesman inschakelen? Huurbuur biedt hierin een derde oplossing. Namelijk een handige buurtgenoot die je binnen een aantal uur voor een lagere prijs, maar ook op een socialere manier komt helpen. Wanneer jij een klein klusje hebt, kan je binnen drie simpele stappen dit duidelijk maken voor mensen in je omgeving. Buurtgenoten kunnen op jouw klus reageren en via de chat op ons platform kan jij een afspraak maken om de klus op te laten lossen.
Naast het plaatsen van je klussen, kan je als handige Harry ook klussen voor mensen oplossen. Als je een account hebt, is het alleen van belang om de KYC-check te doen. Hierdoor weten we dat jij een echt persoon bent die bij mensen over de vloer komt.
Het geld dat je hiermee verdient, zal eerst door de plaatser in de chat worden betaald d.m.v. een betaalverzoek. Het geld wordt dan bewaard en zal naar de klusser worden overgemaakt wanneer de klus is uitgevoerd. Dit kunnen beide partijen aangeven in de chat. Een uitgebreide uitleg vind je hier.
Ben je na het lezen van dit artikel nou benieuwd hoe Huurbuur uiteindelijk als platform is geworden? Neem dan gerust een kijkje of meld je hier direct aan voor het plaatsen of oplossen van klussen!