Gilde Samenspraak Leiden

-Wie zijn jullie en wat doen jullie?  

Gilde SamenSpraak Leiden e.o. is een non-profit organisatie die anderstaligen en Nederlanders (taalcoaches) de gelegenheid biedt elkaar te ontmoeten om Nederlands te spreken en de cultuur van elkaar te leren kennen. De taalmaatjes spreken een keer per week af om minimaal één uur op ongedwongen wijze Nederlands te spreken en elkaar iets te vertellen over de cultuur in hun vaderland. Op deze manier wordt de woordenschat van de anderstalige vergroot en de uitspraak verbeterd. De taalmaatjes kunnen met elkaar afspreken tijdens een wandeling, op een terrasje, online, bij elkaar thuis of in de bibliotheek.  Op kantoor werken 6 coördinatoren die ervoor zorgen dat er taalkoppels gemaakt worden, intakes gedaan worden en de administratie wordt bijgehouden. Het taaltraject duurt een jaar, als het nodig is kan het verlengd worden.

-Wat maakt Gilde Samenspraak bijzonder? 

Het bijzondere aan het Gilde is dat wij elke International helpen vanaf 18 jaar. Iedereen is bij ons welkom. Onze taalkoppels worden door de coördinatoren ondersteund en zij proberen ook goede taalkoppels te maken.

-Wat doen jullie aan maatschappelijk bewust ondernemen?

Door het verbeteren van de uitspraak, het verbreden van de woordenschat en het meer inzicht krijgen in de Nederlandse cultuur proberen wij een anderstalige zich meer thuis te laten voelen in Nederland waardoor het voor de anderstalige makkelijker wordt om naar een opleiding of baan door te stromen. Anderstaligen willen zich ook kunnen redden in Nederland en daar zijn de taalcoaches een prima hulp bij.

-Welke hulpvraag hebben jullie aan het netwerk van SPARK? 

Wij zijn op dit moment op zoek naar nieuwe coördinatoren die zich 5 uur per week willen inzetten voor deze mooie organisatie en natuurlijk zijn wij ook altijd op zoek naar taalcoaches die een taalmaatje willen helpen.

-Welke tips hebben jullie voor organisaties die (meer) aan maatschappelijk bewust ondernemen willen doen? 

Samen leven? Samen Spreken! Elkaar helpen is belangrijk zodat iedereen zijn/haar doel kan bereiken.