Ant Brandenburg | Paarse Mier

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Ant Brandenburg, Struikrover en Bomenoogster en daarmee inspireer ik bedrijven, coöperaties en de gemeente om huidig groen, zoals planten, heesters en boompjes, een tweede leven te geven. Ik noem dat Circulair Groen en dat betekent dat je planten een tweede leven geeft op een andere plek, zoals bij scholen of bewoners in de buurt. Zo verdwijnen ze bij een herinrichting niet in de kliko of onder de grond.

Wat maakt Paarse Mier bijzonder?

Circulair Groen is een poot van de Paarse Mier. Het is voor mij een manier om aandacht te vragen voor circulariteit en eco-positief denken, waarover ik graag met ondernemers spar. Een andere poot is intervisie, workshops en coaching, die ik bij voorkeur in de buitenlucht doe. De kop van de mier staat voor de toekomst. Zo verzorg ik natuurlessen voor kinderen in de klas of hele dagen in een park en begeleid ik gesprekken over de toekomt. Het achterlijf zit vol ervaring en geschiedenis.

Wat zijn jouw inspiratiebronnen?

Mijn inspiratiebronnen zijn onder andere biomimicry, de donut, Lean en theory U. De uitleg hiervan staat op mijn site (www.paarsemier.nl), maar kun je ook horen in een Leids Natuurblog, dat ik iedereen kan aanraden.

Wat doe je aan maatschappelijk bewust ondernemen?

Ik vind het leuk om partijen in de stad met elkaar te verbinden. Een voorbeeld hiervan zijn het Bloembollenasiel en de Genietommetjes in de Merenwijk (wandelingen langs diverse buurttuinen) of het rapen van drijfafval bij het Joppe. Sinds kort zit ik in het bestuur van IVN natuureducatie-Leidse regio, waar ik ook excursies voor geef en docent ben.

Welke tips heb je voor organisaties die (meer) aan maatschappelijk bewust ondernemen willen doen?

Zolang we klanten als mensen zien, dan weten we dat hun (klein-)kinderen voor hun het belangrijkste zijn. Als we hun toekomst voor ogen houden, is  maatschappelijk bewust ondernemen niet zo moeilijk.

En voor jezelf: kijk tijdens een wandeling aandachtig naar de natuur en ontspan en bedenk daarna eens hoeveel prototypes daar al zijn uitgeprobeerd en dat we nu de overlevers zien. Daar valt veel van te leren op functie-, proces- en systeemniveau.